2010. december 20., hétfő

Roger és a Maori kultúra

Az új „otthonomba”, amint már említettem, egész más emberek fogadtak, úgy személyzet, mint utazó. Az egyik gyerek egy velem egy idős körüli Maori, aki a portán van. Nagyon vicces és mindenkivel szóba áll, jókedvűen beszélget. Meg is ragadtam az alkalmat és érdeklődtem Rogertől a maori szokás, kultúra és vallás felől.

A maori hiedelem szerint a kezdetekben létezett a Föld Anya és az Ég Apa. Ezek egymás mellet voltak. Volt nekik hét gyerekük, folyók, óceánok, nap, erdők, nővények,madár és halál. Ezek, ahogy egyre idősebbek és nagyobbak lettek, kezdték szétfeszíteni a szülőket. Elszakadtak egymástól és kialakult a manapság jól ismert természet. Azt mondják, hogy amikor esik az eső akkor az nem más mint az apa siratja a tőle elszakadt anya földet. Nagyon hisznek a maoriak a természetben, nem félnek a haláltól, mert tudják, az is a természet része, amikor valami elmúlik.

Ezek az emberek hasonló módon köszöntik, illetve fejezik ki szeretetüket, mint az eszkimók. Az orrukat és a homlokukat érintik össze, ezt nevezik Hongi-nak. Úgy tartják, hogy a homlok közepén van az ember vak szeme, amivel belelát a másik lelkébe, és ezáltal életet és energiát ad. Minden törzsnek megvan a maga üdvözlési formája, például egy hosszú érintés vagy két rövid stb. Még a családban sem használják a szájat csókra, pedig ha tudnák, hogy miről maradnak le… Régebb a maorinak nem szabadott más nemzetiségű emberekkel keveredjen. De ez aztán elmaradt, mert néha nem volt más mit tenni, rokonok házasodtak össze és sok lett a „nem normális gyerek” ezálta.

A maoriak úgy tartják, hogy az emberi arc az titok. Ezért ha valakinek tetoválás van az arcán, az valamilyen tulajdonságát árulja el az adott személynek. Ezek a tetoválások a természetet tükrözik. Mint amikor egy levél bontakozik ki, először csak csira, majd mint egy pálmafa levele kinyílik. Ezeket csiga alakú vonalakkal ábrázolják, a kezdetén vastag majd elvékonyodó. A női és a férfi tetoválás különbözik. A nőknek az ajkán, a felső és alsó szájprémen van. Még házasság előtt, ha valami különlegeset tett egy  nő, akkor lehet tetoválás az ajkán. Először csak kis területen, majd a idő és a tapasztalat függvényében beteríti az egész ajkat. Aki meg életerős gyerekeket hoz a világra annak mind a két szájprémjén fekete tetoválás található. Minél sötétebb, annál erősebb az a család. Egy ilyen nőt láttam már Aucklandbe, nagyon elcsodálkoztam rajta, mert akkor még nem tudtam, hogy mit jelet. A férfiaknak a homlokán és az arcán van tetoválás, de lehet a karján is. Akinek csak az arcán van az rossz ember. A homlokon, szemöldöktől felfele a csíkok többsége jelenti a rangot. Ezeket háborúk után kapják meg. A falu, vagy törzs vezetői is ezekből lesznek aki a nagyobb rangot viseli. A szín sem mindegy, a fekete az egyszerű törzset/falut jelenti, a piros az erős, magasabb rendű falut.

Ezek a törzsek közt minden évben vetélkedőt szerveznek, amire kemények készülnek egész évben. Itt összemérik a törzsek az erejüket, a végen marad 2 csapat marad. Ezek közül a vesztes csapat egy évig kell hordja a gyümölcsöt, zöldséget, különleges követ vagy értékes tárgyat a nyertes törzsnek. Ezeket a játékokat komolyan vették, és a régi maoriak nem voltak fukarok, lelkiismeretesen átadták a nyertes csapatnak, ami nekik járt. Olyasmi lehet szerintem, mint a diáknapok Kolozsváron. Csak a diáknapok után nincs kötelesség senki iránt.