2011. január 25., kedd

Farewell Spit ismét

Most már épen eleget voltam egy helyen, ideje lenne valamihez kezdeni, mert még nagy a sziget és egyre kevesebb az idő. Újabb ismerősökre tettünk szert, ezúttal két Izraeli csajra. Autót akartak bérelni, felmenni északra a Farewell Split nevű helyre, aztán vissza délre. Mivel nekem még volt egy pár napom a busz indulásáig, gondoltam elmegyek velük. Kempingezni akartak és az autóba aludni. Pont ez az amit akarta itt Újzélandon, elmenni szebbnél szebb helyekre, a semmi közepén sátrat verni, majd másnap tovább állni. Ott alszol ahol az este utólér, ott tisztálkodsz, ahol éppen tudsz, stb. Az eredeti terv az volt, hogy egy nap ott alszunk a tengerparton, majd másnap vissza és én folytathatom az utam a busszal.  Na de semmi sem úgy alakul, ahogy azt az ember eltervezi. Már akkor elromlott az egész, amikor a Brazil gyerek csatlakozott hozzánk. Igazi városi gyerek volt, amire utólag jöttem rá. Indulás előtt elmentünk beszerezni egy pár dolgot amire „esetleg” szükség lehet.  A brazil kezdte sorolni, hogy mikre lesz szükség, a gázmelegítőtől elkezdve a poharak, edények, evőeszközökig, meg minden apróságig, ami a luxus kempinghez szükséges. Nekem már ekkor felment a cukrom. Felét le is beszéltem, de még akkor is sok mindent vásároltunk. Kevés volt az arány, egy székelyre három más nemzet jutott. Ha ökölre került volna sor, az még simán belefért volna. A végén még azt is sikeresen megbeszélte a brazil Daniel, hogy az autó bérlésébe is pótolhassunk. A gyerek egyáltalán nem volt nekem örömömre. Csak az én kiadásaimat növelte, holott én a spórolás érdekébe csatlakoztam.

Végül célba értünk, én egy kissé keserű szájízzel, de azért próbáltam örömet lelni a már ismert természetben. Itt egy régi ismerőssel futottam össze, akit még valamikor Rotoruába ismertem meg. Egy bandával sétáltunk aztán a „Kiwi madár csőrén” és csodáltuk a tájat. Mire visszaértünk az autóhoz, már sötét volt, tiszta égbolt, telehold. Nekiláttunk a vacsorának, ami úgy nézett ki, hogy a gázmelegítőn megfőzött makaróni, (tészta) majd paradicsomszósszal fogyasztottuk. Nekem valahogy nem volt meg az a hangulata, amit vártam egy holdfényes, csillagokkal tarkított esti vacsorától. Ha nem rakhatok tüzet és nem süthetek mellette szalonnát, az nem is kemping nekem. Nem is beszélve a vöröshagymáról és az édesanyám készítette sajt meg házikenyérről. De a hozzávalók hiányába, amilyen gyorsan ez eszembe jutott olyan gyorsan próbáltam elfelejteni, és örülni a hús nélküli makaróninak.

Egy fa alá vetettem meg az ágyam a szabad ég alatt, hogy láthassam egész éjjel a csillagokat. Ez igazán tetszett, így lenne jó utazni egész Újzélandon nem busszal és hosztelekbe. Csak ehhez megfelelő barát kell, amit itt nem biztos, hogy egy pár nap alatt talál az ember. Ezekkel nem lehetett zöldágra vergődni, nem úgy gondolkoznak, mint egy székely. A legtöbb utazónak itt a pénz nem számit, az a legkevesebb, ami meghatározza az utazásukat. Mondjuk ez velem is így van, a pénz a legkevesebb.

A gyönyörű, csillagos égboltba még sokáig legeltetem szemeim, aztán elaludtam. Az utolsó kép, amire emlékszem az volt, hogy északról felhők közelednek, de már nem sokat törődtem vele, elaludtam. Reggel azt hittem először, hogy bepisiltem, mikor a vizes hálózsákot jobban magamra akartam húzni. Hamar rájöttem, hogy ez nem igaz, hanem zuhog az eső. Olyan gyorsam még életemben nem szedtem össze magam.

2011. január 24., hétfő

Folytatás...



Miután már minden ismerősöm elhagyta Nelsont, az én fogam is helyrejött. Remélem, most mér többet nem „kutyálja” meg magát. Nekem még maradnom kellett, míg a felírt gyógyszer elér. Utána meg nem volt semmi baj a fogammal, és egészséges embernek nincs mit keressen az orvosnál. Igazság szerint vissza kellett volna mennem, de nem tettem. Gondoltam, hogy most már eleget „posztítottam” a levegőt egy helyen, ideje lenne tovább állni.  Felhívtam a buszt, és közölték velem szerdai nap, hogy a következő héten, kedden van legközelebb hely . Na mondom ez akkor pont talál engem, legalább megdöntöm a rekordom. Ennyit egy helyen még nem töltöttem. Azt már megtanultam rég, hogy semmi sem történik hiába. Ha az adott helyzet az adott pillanatban kedvezőtlennek tűnik, annak oka van, és el kell fogadni. Még van valami, amit mindig észbe tartok. Ha rossz napod van, valami nem működik, vagy éppen a fogad fáj, mint az én helyzetembe, elmúlik. Semmi sem tart örökké. Minden elmúlik. Ég a szép napok, a boldogság is elmúlik. Ha ma nincs mit megegyél, holnap vár rád egy új nap, új lehetőség, mindent megváltoztathatsz.   Így nem idegesítettem magam még egy „szikrát” sem, hagytam magam úszni az árral.

A napi tevékenységek közepette új barátokra tettem szert. Az első dolog, ami még az elején feltűnt, az egy zöld busz volt a Hostel udvarán. Ennek a busznak az volt a rendeltetése, hogy emberek bemennek, leülnek társas játékot játszani, sörözni, meg megosztani egymással a megélt élményeket. Egy kedvenc filmemre emlékeztetett, az  Into the Wild-ra. Pár nappal később egy amerikai gyerekkel kezdtem beszélgetni. Az USA-ból van, és pont úgy néz ki, mint az „Into the wild” főszereplője, jobban mondva, mint az egyetemista, akiről a sztori készült. . Ugyanolyan kockás inget viselt egész idő alatt, mint a főszereplő. Amikor ezeket megláttam nem jött, hogy higgyem. Ilyen egybeesés nincs, vagy ezek szerint mégis? Meg is kértem, hogy készíthessek vele egy közös képet, mert…és elmeséltem, hogy miért. Mondta, hogy nem én vagyok az első, már sokan kértek közös képet.  Aki nem tudja, a film arról szól, hogy egy egyetemista miután befejezte az egyetemet Amerikába, jeles diplomával, fogott egy hátizsákot, és 2 évig pénz nélkül járta Amerikát, míg végül elment Alaszkába. Ott töltött 3 hónapot egyedül a vadonba.




Egyik este filmet néztem a TV terembe, mikor a tajvani csaj frissen sült keksszel kínált. Szinte olyan vol,t mint az Anna nővéremé, amit még mikulás előtt sütött, és felpakolt nekem a nagy útra, amit majd az újzélandi határnál igen fájó szívvel el kellet dobjak. Egy tál süteménnyel jött és osztotta szét. Senki nem mondott nemet. Ezek után vele és egy brazil gyerekkel folytattam tovább a várossal és környezetével való ismerkedést. Egy tengerparti séta és beszélgetés után kiderült, hogy mindketten ugyan úgy gondolkoznak, mint én, ugyan olyan az az elképzelésük a világról, mint nekem. Ugyanabba a dolgokba hisznek, mint én. Mindenikünknek teljesen más vallása volt, egyik Buddhista, másik meg valami új vallási mozgalom tagja. Már sok emberrel beszélgettem vallásról, életfelfogásról, de mindenik vallásnak ugyanaz az alapja. Csak éppen másként van fogalmazva. Mindenik vallás arra tanít, hogy higgyél valamiben, az mindegy hogy mi az csak higgyél benne.